Sizi Arayalım sizi arayalım

Banner nedir? Tıklanan banner yapmanın incelikleri?

Banner nedir? Tıklanan banner yapmanın incelikleri?

Bannerlar internet reklamcılığında yaygın olarak kullanılan araçlardan biridir. Bannerlar görsel olarak hazırlanan, farklı boyutlarda ve yapılarda olabilen web sayfalarının görünür yerlerine yerleştirilen ve reklam verenin belirlediği adrese link verilen internet reklamlarıdır.

Portallerde ve web sitelerinde yayınlanan belli ölçülere uyularak geliştirilen bu kurumsal iletişim ögeleri sayfa giydirme(page skin) ve advertorial olarak da geliştirilebilir.

Tıklanan banner

Doğal olarak yapılan bannerın mümkün olduğu kadar çok tıklanması istenir. Bunun için aşağıda belirtilen maddelere uygun olmalıdır:

  • Banner tasarımı temiz ve basit olmalıdır. Karmaşıklıktan uzak olmalıdır ve yazılar kolaylıkla okunabilmelidir.
  • Renk seçimine dikkat edilmelidir. Renkler dikkat çekici olmalı ancak kullanıcıları rahatsız etmemelidir.
  • Animasyon kullanımında aşırıya kaçmaktan çekinilmelidir. Çok fazla hareket ziyaretçiyi yorabilir.
  • Animasyonun hızı dikkatlice seçilmelidir. Çok hızlı olursa takip etmesi zor, çok yavaş olursa sıkıcı olabilir.
  • Banner markaya ve hedef kitlesine uygun olarak tasarlanmalıdır.
  • Bannerda mutlaka Tıklayınız, Satın Al, Hemen Ara, Fırsatı Kaçırma gibi eyleme çağrı (call to action) mesajı olmalıdır.
  • Kullanıcılar kısa bir süre içinde aynı bannerı görmekten sıkılırlar bu yüzden 2-3 haftada bir bannerları değiştirmekte fayda vardır.
  • Bannerlar internet yayınlanacağı mecraya uygun olarak tasarlanmalıdır. Outdoor pano için tasarlanan reklamdan devşirilen bir bannerın performansı çok iyi olmayabilir.

Diğer reklam araçları ve banner

Diğer reklam materyalleri ve mecralarıyla karşılaştırınca banner kullanımı oldukça ekonomiktir. Genel olarak banner tasarlanır daha sonra farklı boyutlar ve medyalar için boyutlandırılır. Bilgisayar ortamında hazırlandığı için sınırsız renk ve efekt seçenekleri mevcut, ilgi çekecek her türlü görsel rahatlıkla kullanılabilir. Yapılması kısa sürdüğü gibi maliyeti de oldukça düşüktür.

Flash Bannerlar

Bannerlar farklı özelliklerde hazırlanabilir. Ama banner deyince akla flash bannerlar gelir. Kod yazılabildiği için birçok farklı efekt eklenebilir ve bu bannerlarda interaktif kurgular gerçekleştirilebilir. Birçok sitede aslında bu örneklerden mevcuttur; basket atmak içim Mouse imleci bazen top olur, ateş etmek için bazen nişan hedefi. Bu şekilde hazırlanan bannerlar birçok insanın ilgisini çeker ve onları reklamı yapılan sitelere yönlendirir. Bunların içerisine oyunlar da koyulabileceği gibi oldukça farklı fikirler de üretilebilir, sınır yoktur.

HTML5 Bannerlar

Son teknolojik gelişmelerle beraber, HTML5 bannerların yayınlanabileceği bir ortam oluştu. Flash bannerların yerini çok rahat bir şekilde alabilecek bu teknoloji ile 3D içerikler dahi yaratılabiliyor.

Artık tüm modern tarayıcılar HTML5’i destekliyorlar. HTML5 teknolojisinin esnekliği düşünüldüğünde, HTML5 bannerlar daha da yaygın olarak kullanılacağa benziyor.

Banner Boyutlandırma

Banner hazırlarken dikkat edilecek diğer nokta da ölülerdir. Genel olarak banner ölçüleri çeşitleri ile beraber aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  1. Skyscraper: 120x600 piksel
  2. Wide Skyscraper: 160x600 piksel
  3. Rectangle: 180x150 piksel
  4. Medium Rectangle: 300x250 piksel
  5. Large Rectangle: 336x280 piksel
  6. Vertical Rectangle: 240x400 piksel
  7. Square pop-up: 250x250 piksel

Bannerlar oldukça fazla çeşitte oldukları için en uygun olanı seçilerek çalışmalar yapılmalıdır. Cover Banner denilen banner çeşidinde JPG ve HTML kullanılabilir. Leaderboard bannerda da JPG resimler, Gifler flash animasyonlar veya HTML5 kullanılarak yapılabilir. Tower banner yani diğer bir adıyla Skyscraper sitenin en sağında bulunur ve sayfanın tamamına hakim bir pozisyondadır. Micro banner ise sitenin sağ alt bölümünde “faydalı linkler” bölümünün altında yer alır. Görüldüğü üzere her türlü ihtiyacı karşılayabilecek bir çok farklı banner yapılabilmektedir.

Bannerlarımı nerede yayınlayabilirim?

Peki, reklam verme işlemleri nasıl yapılıyor? En yaygın olarak Google Adwords platformu kullanılıyor. Bu platformda yayınladığınız bannerlar Adwords reklamlarını yayınlayan sitelerde yayınlanıyor. Yani reklamlarınız farklı sitelerde yayınlanabiliyor. Bu siteleri siz seçebiliyorsunuz.

Alternatif olarak Bing ve Yahoo’nun ortak reklam platformu olan Media.net te benzer bir hizmet sunuyor.

Ayrıca Facebook, Instagram, Youtube gibi sosyal medya kanallarında da bannerlar yayınlanmakta.

Adwords Banner Setleri

Banner hazırlanırken Google Adwords’un belirlemiş olduğu belli sınırlamalar mevcuttur. Bunlara uyulmadığı takdirde reklamlar yayınlamıyor. Her banner çeşidi için farklı bir ölçeklendirme mevcuttur. İncelemek isterseniz buraya tıklamanız yeterli.

30.10.2015

Yorum Yap