Sizi Arayalım sizi arayalım

SEO Nedir? Nasıl Yapılır?

SEO İngilizcede "Search Engine Optimization" kelimelerinin ilk harflerinden oluşan bir kısaltmadır ve anlamı Arama Motoru Optimizasyonu'dur. Özetle web sitesi sahiplerinin sitelerini daha arama motoru dostu yapmak için kullanabilecekleri bir takım tekniklerdir diyebiliriz.

SEO, bir web sitesi sahibinin sitesine daha nitelikli ve daha fazla trafik çekmesine imkan sağlayan bir süreçtir. Normalde internette gezinen (bir diğer deyişle ‘sörf yapan') bir ziyaretçi arama sonuçlarında ilk bulduğu siteye girer ve genelde bir veya iki sayfadan fazla arama sonucuna bakmaz.

Arama sonuçlarında en önce gelen site, en fazla trafiği alır. Bu da bir web sitesi sahibi için sitesini arama sonuçlarındaki ilk birkaç adresten biri haline getirmeyi önemli kılar. İşte SEO'nun bize yardım ettiği konu burasıdır. SEO arama motorlarındaki derecelerini yükselterek web sitelerinin daha iyi trafik elde etmelerini sağlar. SEO ile bir web sitesi, belli başlı anahtar kelimelerle olan ilişkisine göre derecelenir. Böylece web sitesi arama sorgusuyla alakasına göre, arama motorları tarafından daha kolay okunur hale gelir.

SEO Nedir? Nasıl Yapılır?

SEO aynı zamanda sektörlere özel aramalar, yerel aramalar ve görsel aramalarında da web sitelerimize yardım eder. SEO ilk olarak insanların arama yaptıkları genel konuları ve arama algoritmalarını analiz eder. Bir SEO çalışması sunum, kodlama, site yapısı ve site sorunlarının giderilmesine kadar arama motorlarında derecenizi yükseltecek her türlü çalışmayı içerir. Bu çalışmalara önem verilmezse, arama motorlarının örümcekleri (yani botları) bir siteyi indekslemeyi tamamen dahi bırakabilirler.

Fakat bir de kötü niyetli SEO çalışmaları vardır ki bunlara da Siyah Şapka SEO (Black Hat SEO) denir. Bunları kullananlar yüksek trafik çekmek için sitelerin aşırı linklerle ve içeriğiyle alakasız anahtar kelimelerle yüklenmesi gibi pek de iyi olmayan taktikleri uygularlar.

Bu arama motorları için en büyük sorunlardan birisidir ve arama motorlarının mühendisleri bunları aşmak ve taktiklerini saf dışı bırakmak için her geçen gün daha güçlü algoritmalar geliştirmektedir. Çünkü bu yöntemle arama sonuçlarına bir sürü alakasız, gereksiz ve spam siteler yüklenmektedir. Arama motorları sürekli bu tip siteleri takip etmekte ve banlamakta yani indekslerinden süresiz olarak çıkarmaktadır.

SEO aslında İngilizcede aynı zamanda arama motoru optimizasyonu yapan profesyonellere de verilen bir isimdir. Türkçede bizim SEO Uzmanı dediğimiz bu kişiler işletmeler için arama optimizasyonu projelerini yürütürler. Bunlar bir firmaya bağlı olarak da çalışabilirler, dışarıdan freelance yani serbest çalışarak veya ajans bünyesinde de hizmet verebilirler.

Bir SEO Uzmanı bir web sitesi için iyi bir arama motoru optimizasyonu yapabilmek adına, sitenin HTML kodlarında değişiklikler yapmak durumunda kalabilir. Bu yüzden SEO taktikleri bir web sitesinin daha tasarım ve geliştirme aşamasından itibaren geliştirilebilir. Böylesi zaten en sağlıklısı olacaktır. Fakat SEO çalışmalarınız ne kadar derin ve güçlü olursa olsun, özgün, etkili ve kaliteli bir içeriğin de devamlı olarak web siteniz için fazlasıyla önemli olduğunu unutmamalısınız.

Bugün herkes sitesinin arama sonuçlarında bir numara olmasını istiyor; rekabet büyük. İşte bu rekabette rakiplerinden bir adım bile daha önde olmak isteyenlerin teknik olarak en önemli ve temel yardımcısı olan araç SEO yani arama motoru optimizasyonudur.

5.10.2015

Yorum Yap