Sizi Arayalım sizi arayalım

Mail kampanyaları oluştururken nelere dikkat edilmelidir?

Mail kampanyaları oluştururken nelere dikkat edilmelidir?

Markaların ürün ve hizmetlerini büyük bir müşteri kitlesine ulaştıran toplu mailler, diğer reklam araçlarına göre oldukça ekonomiktir. Toplu mail gönderimi, etkili bir reklam aracı olarak birçok firma tarafından kullanılmakta, firmaların ürün tanıtımlarında ve satışlarında çok etkili olmaktadır. Mail kampanyası oluşturulurken doğru bir pazarlama çalışmasının yapılması firmayı hedefine ulaştıracak, değerli bir müşterilere ulaşmasını sağlayacaktır.

Etkili bir mail kampanyası için

Gönderi Sıklığı: Mail kampanyalarında hangi sıklıkla e-posta gönderildiği önemlidir. Bu nedenle ilk önce iş yoğunluğuna göre mail gönderim sıklığına karar verilmelidir. Düzenli aralıklarla gönderilen e-bültenler tercih edilmelidir. Gereğinden sık gönderilen mailler müşteriyi sıkacak ve mailin spam kutusuna taşınmasına neden olacaktır.

Gönderi Zamanı: Maillerin hangi saate gönderileceği karara bağlanmalıdır. Zamanı belirlemede hedef kitlenin maillerini kontrol etme eğilimleri incelenmeli ve en etkin zaman seçilmelidir. Hedef kitle kendi arasında gruplandırılarak farklı zamanlarda bu gruplara toplu mail gönderilebilir. Sonuçlara ve değerlendirmelere göre mail gönderme saati veya tarihi değiştirilebilir.

Başlık: Gönderilen maillerin mutlaka dikkat çekici Bir başlığı olmalıdır. İçerikten önce dikkat çekecek olan başlığın etkili olmaması, içerik ne kadar etkili olursa olsun mailin açılmamasına neden olabilir. Abonelerin e-postaları açmasında başlıklar çok etkili olmaktadır. Başlıklar kısa ve dikkat çekici kullanılırsa hedefine ulaşacaktır. Farklı başlıklarla denemeler yapılarak en etkili başlık kullanılabilir.

İçerik: Sade ve amacına uygun bir içerik her zaman geri dönüşüm oranı bakımından daha iyi bir içeriktir. Doğrudan mesaja odaklanmayı sağlayan ve sade bir tasarıma sahip olan bir içerik, okuyucunun dikkatini dağıtmadan mesajı almasını sağlayacaktır.

Kişiselleştirme: Kişiye özel tanıtım maillerinin gönderilmesi abone ile daha sağlıklı bir iletişim kurulmasını ve daha hızlı geri dönüş yapılmasını sağlayacaktır. Ürün ve hizmetlerle ilgili nasıl bir kişiselleştirme yapılabileceğine firma çalışanları birlikte karar verebilir. Hızlı dönüş sağlayan bir mail kampanyası olarak tercih edilebilir.

Mobil Cihaza Uyumluluk: Mobil cihaz kullanımının hızla yaygınlaştığı günümüzde gelen maillerin cep telefonlarında rahatlıkla açılması, çok daha fazla müşteriye ulaşmayı sağlayarak satışların artmasını kolaylaştıracaktır. Bu nedenle mobil cihazlarla uyumlu platformlar seçilmeli, e-postalar mobil cihazlarda okunabilmelidir.

Potansiyel müşterileri olan bir firmanın bu müşterilerini gerçek müşterilere dönüştürmesinde oldukça etkili olan toplu mail gönderimi, müşterilerin e-mail adreslerini toplama işi ile başlar. Bu müşteriler gelen reklam mailleri ile ilgilenen ve bu ürün tanıtımlarına sıcak bakan kişilerdir.

Toplu mail nasıl gönderilir?

Mail listesinin oluşturulması ile başlayan toplu mail gönderim süreci, e-bülten içeriğinin belirlenmesi ve tasarımının yapılması ile devam eder. Gönderimin ne zaman yapılacağı belirlenir ve bu saatte gönderim yapılır. Ortalama olarak 1 hafta sonra gönderimle ilgili rapor düzenlenir. Bu rapor incelenir ve gerekli aksiyonlar alınır. Bu aksiyonlar maili açan ya da linklere tıklayan kişilerin aranması, açma tıklama verilerinin değerlendirilmesi ve bir sonraki gönderimde kullanılması gibi olabilir.

Toplu mail gönderimi nasıl yapılmalıdır?

Toplu mail gönderimleri mutlaka bu iş için oluşturulmuş sistemler üzerinden yapılmalıdır. Outlook ya da herhangi bir mail istemci üzerinde yapılmaya çalışılan toplu gönderimler, birçok mailin spame düşmesine neden olacaktır. Hatta alan adınızın kara listeye girmesine neden olabilir böyle bir durumda atacağınız diğer maillerde alıcılara ulaşmayacaktır. Diğer bir ihtimal ise networkünüzün tıkanmasıdır. Ayrıca bu tip sistemler üzerinden yapılmayan gönderimler ölçülemez, raporlanamaz dolayısıyla değerlendirilemez.

Raporlama ile hangi bilgiler elde edilir?

  1. Bültenin kimler tarafından tıklandığı
  2. Giden, okunan, okunmayan, listeden çıkan mail sayısı
  3. E-Bültenin hangi cihazlarda açıldığı (mobil, masa üstü, işletim sistemi)
  4. Kullanılan mail istemci (Outlook, Apple WebKit, web tarayıcı vb.)
  5. Maile gelen yanıtlar
  6. Gönderim listesinde yer alan tüm bilgiler

26.7.2016

Yorum Yap